2022-05-18 15:47Pressmeddelande

Poppels öppnar världsunikt Citybryggeri i Centrala Göteborg

VD Mats Wahlström provsmakar det ekfatsjästa öletVD Mats Wahlström provsmakar det ekfatsjästa ölet

”Worlds largest single beer oak fermentation brewery”
Det har varit en del hemlighetsmakeri runt Poppels nya storsatsning i centrala Göteborg, men äntligen kan bryggeriet avslöja vad som gör satsningen världsunik. Poppels håller på att bygga vad som skall bli världens största ekfatsbaserade pilsnerbryggeri. Daniel Granath, Bryggmästare:

”Numera bryggs i princip all lager och pilsner på ståltankar. Ståltankar är fantastiska på många sätt och vis, men ek ger en väldigt speciell, härligt och unik karaktär till öl. Och att, som här, jäsa och lagra ölen på samma ekfat är unikt i dagens moderna bryggerivärld.”

 

En av Göteborgs största restauranger

Citybryggeriet kommer ligga i Platinan vid Gullbergs Kaj, precis vid Hisingsbron fäste och 200m från Göteborg Centralstation. Förutom bryggeriet kommer en restaurang med 170 sittplatser leverera säsongsanpassad hantverksmat som passar bra med öl. Karl Grafström som är ansvarig för all restaurangverksamhet på Poppels förklarar hur tankarna går:

”Vi vill servera våra gäster pinfärskt öl och smakrik meny som ständigt är under förändring. Så klart kommer många att rätterna baseras på vad traktens alla odlare har att erbjuda stunden. Som i all Poppels verksamhet bygger konceptet på spännande och oväntade smakmatchningar mellan öl och mat. Allt för att ge våra gäster en ny upplevelse att ta med sig hem.”

 

Ölet pumpas direkt från jästank till serveringstank

Poppels tar vidare inspiration i att göra en modern variant av klassiska ölinstitutioner i Tjeckien och Tyskland, där basen i Citybryggeriets verksamhet blir en skummande färsk husöl. All den öl som bryggs på bryggeriet kommer att pumpas till serveringstankar och serveras direkt till kund i den väl tilltagna restaurangdelen. Som ett av alla bryggerier i ölets huvudstad Göteborg, känns det helt rätt att skapa denna en öl&mat-upplevelse i världsklass i vår egen stad. Mats Wahlström, VD på Poppels avslutar:

 

”Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda denna unika upplevelse till alla ölälskare, färskare öl går inte att få.”

 

Poppels Citybryggeri öppnar den 15:e augusti. Bokningen är nu öppen på www.citybryggeriet.se.

 

 

Fakta: Att brygga Pilsner på ekfat tillför verkligen mycket karaktär. Pilsnern upplevs både som mjukare och rundare.  Ölbryggning har dock länge handlat om effektivisering på hantverkets bekostnad. Att brygga öl på ekfat är både krångligt och oekonomiskt. Därför är det dag en i princip en utrotad företeelse.

 

Under senare år har ett fåtal bryggerier börjat experimentera och utveckla denna uråldriga teknik, med moderna hjälpmedel och väldigt liten skala. Framför allt i USA. Denna teknik börjar nu att växa till sig. Vi känner att tiden är mogen för att bygga ett bryggeri i större skala. När vi pratade med vår leverantör av utrustningen nämnde de i förbifarten att vår satsningen med råge är världens största.


Om Poppels Bryggeri

Poppels Bryggeri är ett litet bryggeri med stor kärlek till hantverket, beläget i hjärtat av Jonsereds klassiska fabriksmiljö. Vi ägs och drivs av ölälskare som är stolta över att få föra vidare en hantverkstradition som utvecklats under tusentals år. Modern teknik och mer kontrollerade processer till trots, det är passionen för förstklassig öl och alla ni ”ölhjältar” där ute som driver oss att alltid försöka överträffa oss själva.

Kontaktpersoner

Mats Wahlström
VD
Mats Wahlström
Magnus Pettersson
Marknadschef
Magnus Pettersson